dijous, 9 d’octubre del 2014

La SMLM i el Banc de Llet


La Setmana Mundial de l’Alletament Matern és una celebració promoguda per la WABA (xarxa internacional de suport a l’alletament matern, promoguda per l’OMS i l’UNICEF), que es fa cada any amb l’objectiu de promoure l’alletament matern a nivell mundial. Cada edició intenta centrar-se en un tema diferent, quin és el d’aquest any?

L’any 1990 l’Organització de les Nacions Unides (ONU) va definir una sèrie d’objectius per eradicar la pobresa i aconseguir un desenvolupament saludable i sostenible. Aquests objectius, que van anomenar “els objectius del Mil.leni”, havien d’estar assolits al cap de 25 anys (el 2015).
Entre aquests objectius s’hi va incloure la promoció de l’alletament matern:

“Cal protegir, promoure i donar suport a la LM. És important la LM exclusiva fins  els 6 mesos i continuar fins els 2 anys, per així disminuir la desnutrició infantil i mortalitat i morbilitat en infants menors 5 anys.”

Per això, el lema que ha escollit la WABA per aquest any 2014 és: “Lactància materna: un triomf per a tota la vida”. Ara que ens acostem al 25è aniversari de la publicació d’aquests objectius, en quin punt estem? Els organitzadors de la SMLM 2014 recomanen:

1. Seguir informant sobre l’existència dels objectius del Mil.leni, en especial els que fan referència a l’Alletament Matern.
2. Mostrar els èxits aconseguits fins ara i els grans buits existents i desicius per la LM i l’alimentació infantil.
3. Fer conèixer la importància de prioritzar accions per protegir , promoure i recolzar la LM com a intervenció clau pera conseguir els Objectius del Mil.leni, i per la següent era després del 2015.
4. Estimular l’interès de la juventut perquè tant dones com homes entenguin la importància i rellevància de la lactància materna.

Dins d’aquest context, la nostra associació ha volgut organitzar una xerrada sobre el Banc de Llet Materna. La Sra Carme Díaz, que és membre del Banc de Sang i Teixits, i ens ha explicat a què es dedica i com funciona aquesta institució.

Qui pot rebre llet materna del Banc? Actualment, la donació de Llet Materna a Catalunya va dirigida a nadons prematurs de baix pes (menys de 1500g), i és administrada per prescripció mèdica dins les Unitats de Neonatologia dels nostres Hospitals, talment com si es tractés d’un medicament.

Qui pot ser donant? Les mares interessades en la donació de llet es poden dirigir al Banc de Sang i Teixits, on se’ls farà una entrevista per conèixer la seva situació personal (disponibilitat de temps, estat general de salut, consum de tòxics, etc.) i una anàlisi de sang.

Què implica la donació? Un cop iniciat el procés, les mares reben un kit gratuït d’extració (tirallet i contenidors). S’extreuen la llet a casa seva i només han de contactar amb el Banc perquè els recullin la llet a domicili quan tinguin els contenidors de llet plens. El Banc posa a disposició de les mares un telèfon per consultar tots els dubtes que puguin aparèixer durant la donació (què passa si em poso malalta, què faig si me’n vaig a l’estranger, etc.).

Com es processa la llet? Un cop arribada al Banc, es realitza una anàlisi microbiològica i de nutrients de la llet. Després es pasteuritza i es repeteixen les anàlisis inicials. Aquest procés pretén garantir la seguretat del nadó receptor i permet que la qualitat immunològica de la llet sigui major que la llet de fórmula, malgrat que durant el procés es degradin alguns dels seus components.

La donació de Llet Materna ha ajudat a més d’un miler de nadons l’any 2013, i el nombre de mares donants està en augment des del seu inici l’any 2011. Esperem que amb aquesta informació més mares s’animin a participar-hi!

Més informació:
Banc de Sang i Teixits (link)
Video “Història de l’Eugènia i el Mateo”, una mare donant i un nadó receptor.
Informació sobre la trobada “Germans de Llet”, on recentment es van reunir donadors i receptors anònims del Banc de Llet.